Ett taxikörkort kan vara en klok investering. Även om det tillfälligt kan bli så att färre reser, som vi såg under pandemin 2020, återkommer behovet av privattransporter. Det spelar ingen roll om man har bil eller inte. Förr eller senare behövs det en taxi så det här är en sektor som erbjuder gott om jobb.
Kategoriarkiv: Låna till studier
Låna till studier
Du står i startgroparna med att inleda dina akademiska studier, då den ack så kritiska frågan dyker upp; hur skall du klara av ekonomin under X antal år av aktivt studerande? Du är inte den första som ställer dig den här frågan och ganska få av oss har sist och slutligen det exklusiva utgångsläget att Mamma och Pappa ställer upp och står för kalaset i det här skedet av livet. Låt oss ta en funderare på hur du löser den här ekonomiska utmaningen på bästa sätt. Att låna till studier är det vanligaste sättet att åtminstone delfinansiera studierna. Det gäller dock att hålla tungan rätt i munnen och inte förhasta sig när det kommer till lån av pengar. Här kommer några tankar, idéer och tips gällande studielån och andra möjligheter.
1. Positivt – rekordlåg ränta för studielån under 2014
Ja, regeringen har faktiskt beslutat att sänka räntan för studielån en aning från och med år 2014. Sänkningen gör att räntan landar på 1,2 procent, vilket innebär 0,1 procentenheter lägre än räntan för år 2013 och den lägsta räntenivån någonsin för studielån.
2. Ta ut endast en del av lånet
Sikta på att ta ut bara en del lånet och klara dig på bidragsdelen. Det kan gå med hjälp av god planering.
3. Positivt – det går att betala mindre om läget är tufft
Om du har svårt att betala av ditt lån efter studierna finns det möjlighet att ansöka om nedsättning, som innebär att du betalar av mindre på ditt lån under en viss tid. Detta gäller till exempel om din inkomst minskat eller du börjat studera igen.
4. Negativt – ett lån skall trots allt alltid betalas tillbaka
Det finns som bekant inga gratismiddagar, detta gäller även när det kommer till återbetalning av studielån. En del av studiemedelsslantarna som till synes rasslar in så lätt på kontot skall de facto betalas av.
5. Positivt – betala av studielånet på en gång eller snabbare
Ja, om du tagit studielån så kan du faktiskt betala av hela studielånet på en gång eller snabbare än den normala återbetalningstakten. Bra? Javisst om du har möjlighet och inte vill ha återbetalningen av ett lån flåsande i nacken under X antal år framöver. För alla lån gäller dock att ju längre återbetalningstiden är desto dyrare blir lånet totalt sett. Å andra sidan är studielånets ränta mycket låg i och med att staten står bakom vilket gör lånet till ett jämförelsevis ”billigt” lån.
6. Alternativ finansiering – jobba?
Ja, det är en möjlighet eller snarare en självklarhet för de flesta. Många av oss knegar oss genom studietiden med extraknäck under studieåret plus större insatser på sommaren och andra lediga stunder. Det kan räcka. Långt. Kom bara ihåg att inte tjäna för mycket, ifall din inkomst är för hög eller överstiger det så kallade fribeloppet så minskar det på studiemedlen.
7. Låna annanstans?
Ett traditionellt banklån är knappast realistiskt såvida inte bankdirektörsstolen innehas av mycket närstående familjemedlemmar. Men, även om det inte nödvändigtvis är det bästa alternativet, så kan ett lån inom familjen med flexibla återbetalningsvillkor och en diskutabel räntenivå ibland vara ett alternativ.
8. Gör en budget – planera, kalkylera och räkna
Det är din ekonomi det gäller och nu börjar vi vara vuxna. Oberoende av om du jobbar, lånar till studierna eller inte lånar till studierna, så har stunden kommit när det är dags att planera för framtiden. Lägg upp en budget, den kan vara enkel och elementär. När du följt med dina utgifter någon månad ser du var du eventuellt kan skärpa åt. Det ger en viss tillfredsställelse att ha totalkoll på alla inkomster och utgifter, livet blir lite lättare. Det ger dig inte mera pengar, men du vet vad du har. Med god planering och uppföljning så ser du kanske att det finns några extra slantar som kan läggas åt sidan alternativt investeras i ett upplyftande helgnöje då och då.
9. Dra inte ut på studierna
Det där extra studieåret kan blir dyrt om du räknar totala kostnaden inklusive räntekostnaden.
10. Lånet avskrivs när du fyllt 67
Lite galghumor avslutningsvis, men åren går snabbt och studielånet skrivs av det år man fyller 67 år. Kom trots allt ihåg att du lever bara en gång, livet är kort. Håll tungan rätt i munnen och planera din ekonomi, men ta inte för stor stress av penningläget.